По-малко кражби отчита полицията в Сливен
По-малко кражби отчита полицията в Сливен / DarikNews.bg, архив

Спад при регистрираните кражби за 2014 година, сравнено със същия период на 2013 отчитат от Областната дирекция на МВР в Сливен. Общо извършените престъпления против собствеността са 1413, като за същия период на 2013 те са били 1657. От тях домовите кражби за 2013 са 346, като за 2014 те са 268 или 80 престъпления по-малко. Взломните кражби през изминалата година са 266, тази година са с 50 по-малко. Разкритите престъпления за 2013 са 650 при1657 регистрирани, като за 2014 разкритите са 541 при 1413. Увеличение със шест кражби се отчита при джебчийските. За 2013 те са били 75, тази година са регистрирани 89.

Характерното при извършването на домовите кражби е, че се извършват най-често с помощта на техническо средство. Крадат се най-вече пари, злато и ценности. На второ място се нареждат взломните кражби, като при тях освен парични средства и ценности се крадат и по-големи предмети и техника. И другият метод за проникване в жилищата е през незаключени врати, прозорци, тераси и други. Съветът към гражданите е да се създаде организация по заключването на входните врати на входовете при жилищните блокове в кварталите, като по този начин се ограничава проникването на крадци с около 90%.

Добре е гражданите, които ще отсъстват от домовете си за почивните дни, да не обявяват намерението си в социалните мрежи. Не трябва да оставят вкъщи и големи суми пари или скъпи бижута. При възможност е добре да активират сигнално-охранителна система или видеонаблюдение. По празниците е възможно да се активират и телефонните измамници, които да предлагат, освен познатите схеми с пострадал близък, и тематични сценарии с томболи и награди. В такива  ситуации е важно да се запази хладнокръвие, незабавно да потърсят близките и в никакъв случай да не се дават пари на ръка. Хората, станали жертви на подобни престъпления, да не се колебаят да потърсят помощ и на тел. 112 или в най-близкото полицейско управление.