Криминалисти от Кърджали задържаха двама посредници в телефонна измама по „горещи следи”
Криминалисти от Кърджали задържаха двама посредници в телефонна измама по „горещи следи” / netinfo
Няколко сигнала от жители на Ямбол, станали обект на опит за телефонни измами са постъпили в полицията днес. Сценарият, който прилагат измамниците отново е: „искане за съдействие на полицейски служители при задържането на телефонни измамници“.  В този сценарий гражданинът получава телефонно обаждане от непознат, който се представя за полицейски служител, като е  възможно дори да посочи длъжност и фамилия.

Непознатият обяснява, че телефонът на гражданина е обект на телефонни измамници и скоро ще бъде атакуван. Малко след това се обажда друг непознат, който вече иска пари по различни схеми, а понякога за по-голяма сигурност, че ще бъде разпознат като измамник, отправя закани и заплахи за живота и здравето на евентуалната жертва. Следва повторно обаждане от мнимия полицай или от непознат, който се представя за прокурор, като в разговора се иска съдействието на гражданина за задържането на телефонните измамници.

Въз основа на предоставените лични данни от евентуалния потърпевш /имена, адрес, телефон/  се дават и указания къде и как да бъдат оставени или хвърлени парите и ценностите, необходими уж за залавянето на престъпниците. Разбира се има и пояснение към съдействащия, че поне определено време след даването на парите не трябва да излиза и да разговарят с други хора, уж за да не попречат на работата.

При подобни случаи, опитайте веднага да се свържете с близките си, сигнализирайте на тел. 112 или в най-близкото Районно управление на МВР.