Откраднаха частица от светите мощи на Иоан Кръстител
Откраднаха частица от светите мощи на Иоан Кръстител / Дарик Сливен, архив

Открадната е частица от мощите на Св. Иоан Кръстител, които бяха изложени в храм „Св. Димитър” в Сливен, съобщи Сливенският митрополит Иоаникий. Той не знаеше кога точно част от светите мощи е била открадната от храма. За посегателството не е уведомена и полицията, каза временно изпълняващият длъжността началник сектор „Криминална полиция” към Областната дирекция на полицията главен инспектор Йордан Данев.

Дядо Иоаникий призова този, който е посегнал на светите мощи, да върне частицата чрез дежурния свещеник в църквата. Защото кражбата, а особено на свети мощи е голямо престъпление и тежък грях.

Според секретаря на Сливенска митрополия Вълкан Янев кражбата е станала на 2 април – последния ден от престоя на мощите в Сливен, по време на вечерната служба, когато дежурният свещеник е влязъл зад олтара. За да достигне до светите мощи крадецът е счупил червеният восъчен печат, с който ковчежето, където се съхраняват, е било запечатано. Взета е костицата, която се е намирала в десния ъгъл на ковчежето. Свещеникът установил кражбата веднага след приключване на службата.

Светите мощи на Иоан Кръстител бяха посрещнати в Сливен на 29 март. Идването им в града за поклонение стана с благословението на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий, който ги посрещна пред църквата „Свети Димитър”. В ковчежето, посрещнато и внесено от владиката в храма, имаше зъб, частица от челюст и частица от ръка.

Мощите бяха поставени в храма за поклонение от православните християни в дните 29, 30 и 31 март и 1 и 2 април.