От организации, работещи с роми призоваха да не се ходи на протеста „Аз не съм кайма”
От организации, работещи с роми призоваха да не се ходи на протеста „Аз не съм кайма” / Дарик Сливен

Срещу омразата и расизма и нарушаването на етническия мир се обявиха представители на различни организации в Сливен, чиято дейност е свързана с ромската общност. Те призоваха да не се ходи на днешния протест, който нарекоха „Протест на омразата” и призоваха за разум, а нарушилите закона, да си получат това, което трябва.

Общинският съветник Стела Костова заяви: „Всеки ден съм в социалните мрежи и от вчера съм уплашена. Уплашена съм от тази клечка кибрит, която може да направи така, че митингът днес, който е срещу ромската общност, да ескалира и да стане национален. Ако не бъдем добри съседи, добри граждани, да си помагаме, ако не предлагаме конструктивни решения, които са в полза на обществото, на Сливен, няма как да живеем така, както са живели нашите баби и дядовци”.

Костова призова гражданите на Сливен „да не се мразим, а да решаваме проблемите си общо – с общината и с държавата.” Заедно с д-р Стефан Панайотов, Атанас Димитров от „Лекари на света” и представители на кв. „Надежда” днес те се срещнаха с журналисти, за да изразят безпокойството си от изостреното етническо напрежение след призива за митинг под надслов „Аз не съм кайма”, организиран след репортаж по Нова телевизия, в който невръстни роми скандираха расистки лозунги.