Осъдиха общината за дупка на улицата
Осъдиха общината за дупка на улицата / Дарик Сливен, архив

Районен съд - Сливен осъди община Сливен да плати на застрахователно дружество 1289, 25 лв. обезщетение по застраховка „Каско” заради пострадала от дупка на улицата лека кола. Общината е осъдена да плати и 287, 20 лв. разноски по делото, 235 лв. съдебни разноски трябва да плати и застрахователното дружество.

Делото е образувано по искова молба на застрахователното дружество, заради причинени материални щети на автомобил, преминал през несигнализирана и необезопасена дупка. Дружеството посочва в исковата молба да му бъде изплатена от общината сумата от 2 579,  88 лв , равна на заплатеното от дружеството за ремонта на автомобила. От своя страна община Сливен твърди, че исковете са неоснователни и че е налице съпричиняване от водача.

Инцидентът е станал на 29 април 2013 г. около 20.20 ч. на ул. „Керамика” в Сливен. Заради дупката автомобилът е със спукана предната лява гума и са нанесени увреждания на предната лява джанта и ходовата част. Съдът е приел, че Община Сливен носи отговорност за причинени вреди от недостатъци на общинските пътища и улици, които като собственик е длъжна да поддържа. Същевременно, за да уважи само половината от пълния размер на гражданския иск, съдът е приел, че има и съпричиняване, тъй като водачът е можел да избегне пътния инцидент, ако е шофирал с позволената скорост 50 км/ч, вместо установените 68 км/ч.

 

Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд- Сливен в двуседмичен срок от връчването му на страните.