Оспорвано първенство с домакинството на Нова Загора
Оспорвано първенство с домакинството на Нова Загора / Общински пресцентър Нова Загора

С открит старт, в който се включиха журналисти, треньори на отбори, състезателки на новозагорския клуб по лека атлетика „Стогос” и лекоатлети от държавите –гости на първенството започна Четвъртото Балканско първенство по лека атлетика.

След любителския пробег, в 10.00 ч.  беше даден старт на същинската надпревара по трасето  с дължина близо 4 км.  и надморска височина 550 м.

На състезанията присъстваха и кметът на Община Нова Загора Николай Грозев, заместник-кметът Галя Захариева и секретарят на Общината Веселина Трънова. Първи стартираха девойките старша възраст от България, Румъния и Турция. Те трябваше да пробягат една обиколка на трасето по хълмистия неравен терен, който се оказа доста стръмен при спускането и затрудни състезателите. Първа в категория девойки старша възраст се класира туркинята Ялмаз Чешминаз с време 20мин. и 12 сек., трета румънката Ребека Рус - 20 мин. 43 сек. и за голяма радост на домакините, за второто призово място успя да се пребори българката Милица Мирчева с време 20 мин и 20 сек. Маринела Нинева се класира на пето място в надпреварата, с което даде шанс на българките в тази възрастова група да заемат второ място в отборното класиране след отбора на Турция. Класираните на първите три места състезателки бяха наградени с медали от Галя Захариева.  Веднага след девойките, стартираха юношите старша възраст.Те трябваше да направят две обиколки на трасето, т.е. 8,360 м. В надпреварата мериха сили  състезатели от шестте държави, заявили  участие в дисциплината планинско бягане: Турция, Румъния, България, Албания, Сърбия и Македония. Първите три места спечелиха лекоатлети от Турция. Медалите на наградените връчи Веселина Трънова. В отборно класиране I място зае Турция, на II място България и на III място – Румъния.

При жените старша възраст българките се класираха на пето, осмо, дванайсето и четиринайсето място. По този начин българският отбор зае третото място след отборите на Турция и Румъния. Медали на класираните на първите три места състезателки връчи кметът на Община Нова Загора Николай Грозев.

При мъжете старша възраст българите защитиха достойно името си и заеха призовото второ място, четвърто и пето, като по този начин се класираха втори като отбор, след отбора на атлетите от Турция. За радост на града-домакин на четвърто място се класира новозагорският лекоатлет от КЛА „Лидер” Шабан Мустафа. В отборното класиране I място зае Турция, II място – България, III място – Румъния.

Четвъртото Балканско първенство по планинско бягане завърши с връчването на купите на отборите, класирани във всяка възрастова група. Участниците в първенството изказаха благодарност на кмета Николай Грозев за гостоприемството и за перфектната организация на спортната проява и си пожелаха до нови среши на Европейското първенство по планинско бягане, което ще се проведе през месец юли в съседна Турция.