Около 25 села в област Сливен са без ток заради ураганен вятър
Около 25 села в област Сливен са без ток заради ураганен вятър / Sofia Photo Agency, архив

 

Много населени места в Сливенския и Котленския балкан са без ток, заради ураганния вятър тази нощ, съобщават от Областната дирекция на МВР в Сливен. Без електричество са Божевци, Бяла, Братан, Въглен, Градско, детско селище “Качулка”, Дъбова, Зайчаре, Изгрев, Боринци, Каменна, Кипилово, Малко село, Ниска поляна, Новачево, Орлово, Ръченица, Соколарци, Средорек, Стара река, Стрелци, Тича, Топузово, Филаретово, Ябланово.

За времето от 21,00 часа на 14 март до 4,00 часа на 15 март, вследствие на бурен вятър в селищата в Балкана има паднали клони, комини, керемиди, нанесени са и други щети.

Екипите на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” са действали по сигнали за паднали дървета в град Котел, селата Стара река, Пъдарево и Чубра. Към момента един екип е в село Ябланово.

Поради инцидентите, причинени от силния вятър е затворен пътят Твърдица - Елена от страна на област В. Търново.

Населени места без вода няма.

По данни на МЕТЕО АЛАРМ-НИМХ за 15 март 2013 г. за област Сливен е обявен код оранжево за вятър. Около и след обяд вятърът ще бъде от север-северозапад, силен, с пулсации до 30 м/с.

От полицията в Сливен, чрез медиите, разпространиха препоръки за поведение по време на буря и след това. Излизанията от дома трябва да бъдат сведени до минимум, да се затворят добре прозорците и вратите, да не остава на открито. „Ако сте далеч от дома си, влезте в обществена сграда, подлез, потърсете сигурен подслон. Придвижването да става само по откритите междублокови пространства. Ако бурята ви завари на път, спрете автомобила на открито място, далеч от електропроводи, дървета и от надвиснали скални маси. Потърсете подслон” препоръчват от полицията.