Официално откриха Музея на бойната слава в Ямбол
Официално откриха Музея на бойната слава в Ямбол / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Музеят на бойната слава и Порталът на паметника в Ямбол бяха официално открити от министъра на отбраната Тодор Тагарев. „Изразявам голямото си задоволство, че този общ проект между военното министерство и община Ямбол най-после видя своята реализация", заяви министър Тагарев. Така се получава един своеобразен пантеон на преклонение, но и на гордост от славната история и победи на българската армия във войните за национално освобождение и обединение. Военният министър добави: "Смисълът на паметниците и музеите е не само да съхраняват спомени за минало величие, но и да припомнят на днешните поколения, че нашите предци се бориха и загинаха за една кауза, не политическа, не партийна, не икономическа, не дори лична. Те се бориха за обединението и величието на родината".

Тодор Тагарев изтъкна също, че, отчитайки важността на този музей и за да получи добър старт, военното министерство е направило редица дарения - земя, сграден фонд и бойна техника. Предоставените реликви са немска бронетанкова техника от втората световна война и самоходни щурмови оръдия. „Днес тази техника представлява истинска сензация и в световен мащаб", уточни военния министър, тъй като запазените екземпляри от тези модели са много малко, а някои от тях са уникати. В музея се намира и първообраза на танка и куполното оръдие.

Според Министър Тагарев, Музеят на бойната слава в Ямбол ще придобие международна слава.

Музеят в Ямбол е първият по рода си общински специализиран музей в страната от този тип. Разположен е на територията на бившите пионерски казарми върху терен от 9 дка, предоставен от Министерството на отбраната.