Обсъждаха в Сливен пресечната точка между културата, музеите и регионалното развитие
Обсъждаха в Сливен пресечната точка между културата, музеите и регионалното развитие / община Сливен

Община Сливен е домакин на еднодневна конференция на тема „Култура, музеи и регионално развитие на Сливенски, Старозагорски и Ямболски региони”. Представени бяха добри практики от Латвия и Словения в панел, чиято тема  „Музеят – между образованието, развлечението и социалната активност“.

За връзката между културата, музеите и бизнеса говори  проф. д ик. н Гарабед Минасян. Николай Сираков, директор на Регионалния исторически музей в Сливен представи културно-историческото наследство и предпоставките за развитието на туризма в Сливенско.

Конференцията дискутира още потенциала за културен туризъм в Югоизточна България, художественият живот в Стара Загора между 80-те години на 19 век и 40-те години на 20 век, безписмено културно наследство в страната -  скално изсечени паметници по българските земи и тяхната социализация. Представен бе Фестивалът на виното и културното наследство Августиада - добър пример за интегриран продукт, базиран на културно-историческото наследство на Стара Загора.

 

„Предизвикателствата, свързани с развитието на културния туризъм, осъществяването на европейски проекти, активното търсене на възможности за промотиране на наследството е обща задача пред местната власт и научните среди. Трябва да обединим усилия за успешно адаптиране на управленските политики към модерността, като предизвикваме и възпитаваме интерес у младите към културата, традициите и историческата памет“, посочи в изказването си кметът.