Нов списък на медицинските изделия заплащани от НЗОК
Нов списък на медицинските изделия заплащани от НЗОК / netinfo

От 1 юли 2014 г. НЗОК и нейните териториални подразделения в страната ще заплащат по нов Списък медицинските изделия, прилагани в извънболничната и болничната медицинска помощ. За първи път в страната е изготвен публичен и достъпен за граждани и специалисти списък на медицински изделия, което гарантира легитимността, както на вносители и производители, така и на самите изделия.

Действащият към момента списък е приет през 2007 г. и много от продуктите вече са оттеглени от пазара, което създаваше напрежение и неудобство от страна на здравноосигурените пациенти и медицинските специалисти. Осигурено е 100% заплащане от страна на НЗОК на 177 продукта, като сърдечни клапи, коронарни и периферни стентове, тест-ленти и др.

Продуктите в Списъка на медицинските изделия, прилагани в извънболничната помощ, са групирани в 4 големи раздела, както следва:
Тест-ленти за измерване на кръвна захар – НЗОК ще заплаща възможно най-ниската цена от 28.00 лв..

Увеличен е броят на тест-лентите при интензифицирано лечение с инсулин, които НЗОК ще заплаща - от 150 на 300 бр. годишно. При отпускането на тест-ленти за самоконтрол от аптеката ще предоставят безплатно на пациента апарат за измерване на кръвната захар /глюкомер/ с придружаващи аксесоари.

От 1 юли здравната каса ще заплаща медицинските изделия за пациенти с булозна епидермолиза – т.нар.”пеперудени деца”.

Право да получават незалепващи превръзки имат всички здравноосигурени лица с доказано заболяване. Здравната каса ще заплаща за период от 1 месец индивидуалната за всеки пациент комбинация от превръзки, в зависимост от диагнозата и формата на протичането на заболяването в размер от 132 лв. до 1849 лв.

За предписването на незалепващи превръзки е необходимо пациентите да представят за заверка в РЗОК „Рецептурна книжка на хронично болния”, издадено от личен лекар с вписана съответна диагноза и протокол.

 

Списъкът на медицински изделия, прилагани в болничната помощ, които НЗОК ще заплаща извън стойността на клиничните пътеки, съдържа 1028 продукта. За 170 продукта е осигурено пълно заплащане от страна на НЗОК, като в повечето групи има отделни продукти, които са с намалено доплащане от страна на пациента.