Нивото на река Тунджа е 525 см при Ямбол
Нивото на река Тунджа е 525 см при Ямбол / Dariknews, Архив

Продължава отводняването на улици, дворове, мазета и приземни етажи в най-засегнатите южни зони на Ямбол. Работи се на денонощен режим по преодоляването на последиците от наводняването на улиците „Клокотница” и „Юндола” в кв. „Каргон”, както и на района южната индустриална зона.

В отводняването участват екипи на община Ямбол, РД „Пожарна безопасност и защита на населението” и доброволци. Използват се 12 помпи, както и една допълнителна модулна помпа с голям дебит. Вече е изпомпана значителна част от водата по улиците „Яворов” и „Клокотница”.

По данни на Националния институт по метеорология и хидрология към 16.00  часа нивото на река Тунджа при Ямбол е 525 см. Въпреки повишеното ниво обаче, проводимостта на реката в рамките на града е нормална и има резерв до достигане на критичните ниви.
При евентуален риск от създаване на критична обстановка гражданите ще бъдат своевременно уведомени.

Създадена е организация при необходимост да бъде извършена незабавна мобилизация на хора и техника. Общината има готовност да реагира с всички сили и средства, с които разполага, както и да привлече допълнителен ресурс с цел да осигури безопасността и здравето на населението. В района на града няма разлив на реката. Наводняването на участъци в най-южните райони на кв. „Каргон” се дължи на характерните за тази част на града високи подпочвени води, както и връщане на вода от канализационните шахти. Към момента няма непосредствена опасност за града и населението.

Община Ямбол се намира в повишена готовност заради усложнената обстановка в следствие на проливните валежи и повишеното изпускане на водни количества от язовир „Жребчево”. Създадена е организация за денонощни дежурства и наблюдение на ситуацията.