Не избраха председател на Общинския съвет
Не избраха председател на Общинския съвет / DarikNews.bg

Председател на Общинския съвет в Сливен отново не бе избран. На днешното заседание бяха предложени две кандидатури - на ГЕРБ - Мария Григорова и на БСП - доц. Иван Андреев. След поименно, тайно гласуване резултатът беше 20 на 18 в полза на Андреев. За да бъде избран председател на местния парламент обаче, са необходими повече от половината от общия брой на общинските съветници, които са 41.

Гласуваха 39 души, една от бюлетините бе недействителна. Двама общински съветници отсъстваха от заседанието. Процедура по избор на председател на Общинския съвет ще се проведе отново на следващо заседание.

След като бе издигната кандидатурата на доц. Андреев от БСП, общинският съветник Радостин Русев заяви от трибуната желанието на част от своите колеги заседанията на Общинския съвет да се водят на ротационен принцип. Той призова доц. Андреев ако бъде избран, след 3-4 месеца доброволно да се оттегли. Галин Кънчев обаче заяви, че трябва да се гласува за двамата кандидати, да се спазват законите, а не да се афишират определени договорки. Гласуването бе с две бюлетини, с изписани имената на двамата кандидати. Всеки от съветниците получи по две бюлетини и празен плик, в който да постави предпочитания от него кандидат. Комисията по избора, с председател д-р Радко Кесов, реши да не се поставят атрибути по бюлетината, а зачеркнати и празни бюлетини да се считат за недействителни.

На днешното заседание присъстват депутатът Десислава Танева и кметът на Сливен Йордан Лечков.