Намалява броят на пациентите с усложнения от грип
Намалява броят на пациентите с усложнения от грип / Дарик Сливен, Архив

319 пациенти след усложнения от грип са се лекували от началото на февруари до сега в МБАЛ „Д-р Иван Селимински" Сливен. Те са били настанени в отделенията по инфекциозни болести, пневмология, детско и отделението по вътрешни болести в Котел. Е

пидемиологът д-р Мариета Алексиева съобщи, че в Националната референтна лаборатория в София са изпратени клинични проби на 130 пациента и 39 от тях са положителни за грипен вирус тип „Б". Той не е толкова агресивен като тип „А", при който интензитета е по-голям и протича по-тежко. Началникът на отделението по пневмология д-р Дина Досева съобщи, че при грипен вирус тип „А" рядко има висока температура, но дава повече усложнения - освен белодробните, има бронхоспастични синдроми и много често - миокардити и перикардити.

Симптомите при тип „Б" са много висока температура, суха кашлица, мускулни болки, отпадналост, главоболие. Най-честите усложнения са пневмонии. Пациентите с усложнения от грип, лежали в болницата, са предимно деца до 4 години и възрастни над 60 г. На всички е осигурено антивирусно лечение, повлияни са добре от терапията и болницата е снабдена с препарати. Те скъсяват продължителността на лечението и облекчават симптомите.

Към момента се очертава тенденция към намаляване броя на усложненията. Пикът на заболеваемостта е бил в края на февруари, началото на март. Директорът на болницата д-р Васислав Петров съобщи преди дни, че в началото на миналата седмица болните в детско отделение са били 80, а в отделението в Котел при 25 легла - между 30 и 32 болни. В пулмология при капацитет 30 легла, пациентите са били 50, в момента са 42.

Болните от грип още при първите симптоми трябва да бъдат поставени на режим, да спазват респираторния етикет - при кихане да поставят ръка пред устата, да ползват еднократни кърпички, които да се изхвърлят след употреба, често миене на ръцете, поставяне на маска, изолация на болния.