Награди за учители и дейци на културата за Деня на народните будители
Награди за учители и дейци на културата за Деня на народните будители / Община Сливен

С Почетния знак на град Сливен бе наградена Природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов” по повод 135 –годишния юбилей на училището. Наградата получи Марияна Милева – директор на гимназията. Тя благодари за отличието: „Чинтуловият дух живее във всички, които са свързани с тази гимназия. Аз твърдя, че едно от най-ценните неща, които градът притежава е Чинтуловата общност.”

Отличили се учители, читалищни дейци и дейци на културата бяха наградени от кмета на община Сливен Кольо Милев по повод Деня на народните будители - 1 ноември на тържество на 31 октомври в зала "Зора".

С плакет на община Сливен са удостоени Георги Ведроденски – писател сатирик, един от създателите на Трендафил Акациев, за активно участие в духовния живот на Сливен и по повод неговата 80-годишнина и Димитър Караминков – диригент на Симфоничен оркестър Сливен  и композитор, за дългогодишната му работа на музикалното поприще за професионалното утвърждаване и израстване на  Симфоничния оркестър в Сливен,  принос към духовния живот на Сливен и във връзка с неговата 60-годишнина.

За създаване на добри и привлекателни условия за провеждане на учебно-възпитателната работа кметът връчи Плакет на община Сливен на директорите на основните училища „Св. Паисий Хилендарски” в село Тополчане и „Св. Паисий Хилендарски” в село Сотиря, Средно общообразователно училище „Братя Миладинови” – Сливен, ХІ СОУ „Константин Константинов” – Сливен, Професионална гимназия по строителство и геодезия „Арх. Георги Козаров” – Сливен и Професионална гимназия по електроника и електротехника „Мария Кюри” – Сливен.

Грамота на община Сливен получиха Петко Василев – дългогодишен читалищен деец и самодеец,  председател на НЧ „Христо Ботев 1929”, село Младово - за принос в утвърждаване на читалището като основно културно-просветно средище в село Младово; Станка Пъшкова – дългогодишен читалищен деец и самодеец, секретар на НЧ „Пробуда 1934” в село Ковачите, за активна читалищна дейност и запазване на българските традиции и духовност в местната общност и Христина Янева – дългогодишен читалищен деец и самодеец, секретар на НЧ „Д-р Петър Берон 1934” в село Тополчане за активна читалищна дейност и новаторски подход за запазване на българските традиции и духовност в местната общност.

С орден на Българската православна църква „Свети Йоан Рилски” е отличен диригентът академик протопсалт Методий Григоров за заслуги в областта на църковната музика и по повод неговата 75-годишнина.

В последвалия празничен концерт участваха смесеният хор „Добри Чинтулов” с диригент Методий Григоров,  Ваня Костова, Боян Михайлов, Костадин Атанасов /гайдар/ и Ансамбълът за народни песни и танци – Сливен.

На 1 ноември – Деня на народните будители от 10.00 часа на Новоселските гробища ще се отслужи панихида и поднасяне на цветя на гробовете на сливенските будители. В 11.30 часа пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци ще се състои общоградско поклонение в памет на народните будители.