Младежки фестивал „Тунджа - творчество и иновации 2015”
Младежки фестивал „Тунджа - творчество и иновации 2015” / netinfo

Над 200 млади хора от 14 села на Община „Тунджа“ събра село Безмер на 5 септември за участие в Шестия международен младежки фестивал „Тунджа - творчество и иновации 2015”. Специално за празника пристигна делегация от побратимения Рузски административен район, Русия и представителна група от гр. Средец. В парковото пространство около читалището бяха подготвени кътове по пейнтбол, стрийтбол, дърпане на въже, дартс, канадска борба, тенис на маса, боулинг с дини и бирени кутии. Специално място беше отредено за демонстрации, организирани от доброволци на младежкия БЧК, военни от Авиобаза Безмер, Боксов клуб „Априлец“, с Бояджик и арт-ателие, представено от социалните услуги на общината и Общинския център за изкуство и извънучилищни дейности.

Фестивалът стартира със стихове за България и танц на знамената, в изпълнение на най-малките жители на Безмер – децата. За празничното начало допринесе и най-новият танц на младежката танцовата група на домакините, създаден по Песен за „Тунджа” на младите творци Величка Русева и Румен Бошнаков.

С приветствие към участници и гости на селото се обърна кметът на община „Тунджа” Георги Георгиев. Той определи Шестия международен младежки фестивал „Тунджа-творчество и иновации” като „Апотеоз на младежкото дръзновение“. „Вие сте най – здравата връзка между нашето минало и общото ни утре. За нас вашата младост е безценна, защото това е нов, различен, динамичен и нестандартен поглед към света.“, каза в обръщението си кметът Георгиев и подчерта, че грижата за настоящето и бъдещето на младите хора е сред важните за общината приоритети. „Ние вярваме във вас и съм сигурен, че заедно ще постигнем една от съкровените си мечти - да живеем в модерна европейска община, в която всички ще се чувстваме комфортно и ще бъдем горди с това, че направеното е част и от нашия труд и нашето лично участие.“ Финалът на негово слово беше съпроводен от полетелите в небето 300 балона в цветовете на българския флаг, с послания на младите хора. Приветствия отправиха кметът на село Безмер Росен Русев, народният представител Кирчо Карагьозов, Марина Лободова – ръководител на руската група и подполковник Дончев от Авиобаза Безмер.

Близо три часа отборите мериха сили, умения, творчество и вдъхновение в различните спортни игри. С интерес участниците във фестивала наблюдаваха приятелските двубои на младите боксьори от клубовете на Сливен, Омуртаг и Хасково, както и на организаторите от боксов клуб „Априлец“, с. Бояджик. Не бяха малко и желаещите да се докоснат до различни стрелкови оръжия под ръководството на военните от Авиобаза Безмер, както и да вкусят боб и леща, приготвени на място в полевата кухня. Вкусна атракция – безмерски катми, приготвени на място, представиха жените от клуба на пенсионера. Деца и възрастни отнесоха със себе си красиви сувенири, които сами изработиха в артателиетата, както и руски матрьошки, изрисувани с помощта на приятелите от Русия. Умения за оказване на първа помощ можеше да представи всеки, посетил къта на младежите от БЧК- Ямбол.

Кметът Георги Георгиев връчи на всички отбори и представителни групи дипломи и грамоти, а на завоювалите първи места в игрите – почетни плакети.