Министър Й. Христосков: Няма забавени заплати в ТЕЦ – Сливен
Министър Й. Христосков: Няма забавени заплати в ТЕЦ – Сливен / Дарик Сливен

Заплатите на работещите в ТЕЦ – Сливен за юли са изплатени, до дни започва изплащането на трудовите им възнаграждения за август, забавено е плащането на социалните осигуровки, но това не лишава работниците от осигурителните им права. Това заяви при посещението си в Сливен вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков.

Той допълни, че протестът в ТЕЦ - Сливен не е индустриален, тъй като не е свързан с взаимоотношения между работници и работодател. „При проблема в ТЕЦ-Сливен става въпрос за взаимоотношения между търговски дружества. Работниците нямат отношение към него. Ето защо не е нормално да има такъв протест” – заяви Христосков.

Няколко са факторите в социалната сфера, които отличават Сливен от останалите области в страната.

Първият е завишението на хората на социално подпомагане – от 3500 на 4500. „Това е тревожен факт, затова прехвърлихме въпроса към Бюрото по труда да се потърсят възможности за заетост на една част от хората, за да направят преход от социално подпомагане към заетост и получаване на доходи от работа” – съобщи министърът.

В Сливенско в момента е по-слаб интересът и към програмите за младите хора, които са без работа под формата стажуване и чиракуване, с цел получаване на професионална подготовка. Под формата „Подкрепа за заетост” на работодателите се предоставят средства за наемане на безработни.

„Разбрах, че по тази програма в Сливен работодателите проявяват по-голям интерес, но процентът на оставащите на работа след изтичане на дотацията от страна на държавата е малък – едва 12-13 процента, докато в Перник, например, процентът е 45 на сто. Очевидно трябва да се работи в тази посока” – допълни министър Христосков.