Мерки срещу престъпността
Мерки срещу престъпността / Дарик Сливен, Архив

Допълнително осветяване и монтиране на допълнителни охранителни камери за видео наблюдение на рискови места - паркове, градини, улици, училищни дворове и други на територията на област Сливен. Това са част от мерките, предприети от ОД на МВР за намаляване престъпността в региона.

Към момента служители на полицията имат достъп до 40 видеокамери, разположени на територията на града и 7 разположени на територията на Котел. В заключителен етап е дейността по изграждане на система за видеонаблюдение на територията на Твърдица и Нова Загора, като основна част от финансирането е осигурено.

Във връзка със зачестилите телефонни измами, полицейските служители провеждат срещи с обществеността в пенсионерските клубове в града и селата в региона. Инспекторите от Детска педагогическа стая провеждат беседи в училищата за превенция на детската престъпност и с цел недопускане и предотвратяване на насилието сред подрастващите.

Проведена е среща с ръководството на Окръжна прокуратура – Сливен и Районните прокуратури Сливен, Нова Загора и Котел. Набелязани са допълнителни мерки при работа по установяване на лица с образувани две и повече досъдебни производства относно ефективното взаимодействие при налагане на мярка за неотклонение “Задържане под стража”.

Провеждане на ежемесечни срещи с кметовете на малките населени места с цел получаване на своевременна информация за възникнали проблеми по опазване на общественият ред и собствеността на гражданите.

През 2014 година се отчита намаляване на регистираните престъпления с 3%. Отчетен е и спад с 1.2% на престъпленията против собствеността и спад с 16% при кражбите.