Мартин Иванов: Мога да постигна успех на Олимпиадата в Лондон
Мартин Иванов: Мога да постигна успех на Олимпиадата в Лондон / Личен архив

Състезателят по джудо и треньор в Спортна академия „Ставен" Сливен Мартин Иванов разказа в интервю как протича подготовката за участието му в Олимпиадата в Лондон. Мартин Иванов е единственият ни участник от отбора по джудо на игрите в Лондон Той ще се състезава в категория до 66 кг.

 - Кога спечели квотата за Олимпиадата?

М. Иванов: Класирането ми не е случайно. Първо бяха изтеглени първите 22-ма състезатели от европейската ранглиста, които взеха квоти за Игрите в Лондон. Аз останах втори в ранглистата, след белгиец. Класацията се формира от над 20 участия в състезания за световни купи, Гран при и състезания от големи шлемове. И колкото по-голям точков актив имаш, толкова по - големи са шансовете за участие в Олимпиадата. На 8 май стана ясно, че печеля квота. Това е голяма радост за мен, защото да участваш на Олимпиада е гордост за всеки спортист.

- Как протича подготовката ти за Олимпиадата?

М. Иванов: От 8 до 30 май тренирах в Сливен, след това подготовката продължи десет дни в Беларус. След завръщането ми тренировките отново бяха в Сливен. 10 дни се подготвях в Барселона /Испания/, където тренирах с най-добрите джудисти на света. На 7 юли се прибрах в Сливен, където ще остана за два дни, а след това тренировките ще продължат в Турция или София?

- Имаш ли конкурентноспособни партньори в нашата страна?

 М. Иванов: Това е най-трудното в нашия спорт, защото имаме доста добри джудисти, но точно в моята категория - 66 кг нямам конкуренти. Затова и по-голямата част от подготовката ми протича в чужбина, където тренираме с най-добрите състезатели от моята категория.

- Напоследък се говори много за позитивното мислене, това помага ли в едно състезание?

М. Иванов: Разбира се, че помага. Освен добрата подготовка е важно и да си позитивен. Това ти дава повече увереност и сили. Аз съм и треньор, и обяснявам на моите състезатели, че винаги трябва да вярват в силите и възможностите си. Това носи винаги успех.

- Кое класиране за теб ще е добре?

М. Иванов: Въпреки че съм участвал във всякакви международни състезания и световни форуми, Олимпиадата за мен ще е голямо преживяване. Мисля, че мога да постигна успех, защото подготовката ми протича много добре. В оставащите 15 дни преди заминаването ми в Лондон тренировките ми намаляват и навлизам в предсъстезателна фаза. Искам на Игрите в Лондон да се докажа, да покажа най-доброто от себе си и да представя България по най-добрия начин. Способен съм да победя много от най-силните си конкуренти. В моята категория ще се състезаваме 32-ма джудисти, всички с изравнени сили. По принцип всеки се надява да се класирам в осмицата. А това означава, че трябва да спечеля поне две срещи, а с повече късмет може и да спечеля медал.

- Довърши изречението За мен джудото е.......?

М. Иванов: Моят живот. Цял живот се занимавам със спорт. Завърших спортно училище, Спортната академия, състезателната и треньорската ми дейност са свързани със спорта джудо. Цялото ми ежедневие е свързано с джудото.

- Какви са твоите бъдещи цели и мечти?

 М. Иванов: Като спортист искам медал от Олимпиадата и завоюване на още медали от международни и световни състезания. А като треньор още и още и още спортни успехи от състезателите ми.

- Опиши се с три думи!

М. Иванов: Весел, позитивен и добронамерен. Винаги искам да помогна на хората, защото рано или късно всичко се връща.