Кукери гониха зли духове в Стралджа
Кукери гониха зли духове в Стралджа / netinfo

13 групи, между които две детски, възстановиха обичая по изгонване на злите духове и благословията на кукерската булка за здраве и берекет в Стралджа. Над 350 кукери от Ямбол, Сливен, Елхово и тундж раздрънкаха хлопки на традиционния Общински кукерски празник – Стралджа 2008, съобщиха от общинската администрация.

В истинско съревнование по пищност, красота, оригиналност, богатство на маските участваха кукерите на Веселиново,Каменец, Зимница,Иречеково, Глушник и Драгоданово.

Жури с председател Андон Христов наблюдава изявите на групите и разпредели наградния фонд- 1000лв, който осигури общината. Грамоти и сувенири получиха двете детски групи – от Гранитово и Зимница. При мъжките групи на първо място се наредиха кукерите на Драгоданово, Бояново, Глушник, и Ямбол. Второто място си разделиха представителите на Веселиново, Чарган и Зимница. Награда за трето място получиха Иречеково,Търнава, Каменец.

Представителите на читалище “Просвета” – Стралджа получиха специалната награда.Според Статута на празника бяха разпределени и не малко индивидуални награди за най-оригинални маски.