/ община Сливен
Екипът на Късноантична и средновековна крепост Туида и представител на Регионален исторически музей Сливен ще вземат участие в XV-то издание на Международното туристическо изложение “Културен Туризъм - Велико Търново 2018“.

Културното наследство ще е във фокуса на тазгодишното международно туристическо изложение „Културен туризъм“, което ще се проведе от 19 до 21 април 2018 г. във Велико Търново. Мотото е „Нашето наследство: където миналото среща настоящето“, какъвто е и девизът на тазгодишната Европейска година на културното наследство.

Целта на форума, който тази година за първи път ще се проведе в Двореца нa културата и спорта „Васил Левски“, е насърчаване и опознаване на културното наследство и многообразието му в контекста на общоевропейското пространство.

Българските участници ще имат възможност, в дните на изложението, да представят потенциала на своя регион – културни, исторически и природни забележителности, археологически и архитектурни обекти, артефакти, художествени произведения, изкуства, занаяти, традиции, обичаи, празници и фестивали.

Късноантичната и средновековна крепост Туида – Сливен за втора година ще представят историческия обект и града под Сините камъни в МТИ “Културен Туризъм - Велико Търново 2018“.

изложение
община Сливен



След успешното си представяне на изложението през 2017г., което включваше елементи на исторически реконструкции и музейна анимация, тази година представителите на Сливен са подготвили нови изненади. Част от презентацията ще включва демонстрации с Мишелов на Харис – Драко. Той е една от основните атракции в Крепост Туида. Друг аспект ще бъдат различни уъркшопове и занимания за детската аудитория, както и възстановки на оръжия, облекла и елементи на бита от Средновековието.

изложение
община Сливен


Заявката за участието на Крепост Туида и планираните дейности предизвикаха интерес от страна на организаторите и те предоставиха допълнително експозиционна площ за провеждане на занимателните работилници и възстановки.