Кметът Георги Георгиев представи програмата за празника на община „Тунджа”
Кметът Георги Георгиев представи програмата за празника на община „Тунджа” / netinfo

Основните акценти от празничната програма, посветена на Деня на Община „Тунджа” – 22 април представи кметът на общината Георги Георгиев.

Вече стартира второто издание на трите творчески работилници „Земята на Тунджа твори”, „Земята на Тунджа пее” и „Земята на Тунджа танцува” в селата Кабиле, Генерал Инзово и Тенево. Отново ще се проведат девет богати концерта под надслов „Всички на мегдана” – съвместна проява на самодейци и професионалисти. Концертите започват от 12 април и продължават до 20 април. Ще бъдат в селата Безмер, Овчи кладенец, Скалица, Савино, Голям манастир, Крумово, Кукорево, Победа и Межда. Кулминацията на изпълненията на тунджанските творци ще бъде на 22 април от 15.00 часа в село Симеоново. Отново там, на площада в селото, от 19.00 часа, ще бъде Мега концертът „Огънят на поколенията”, за участие в който са покани изтъкнати наши актьори и водещи.

Предстои и провеждането на Тунджанските литературни дни. Тази година, на 17 април, гост в общината ще бъде известният историк академик Георги Марков. Ще бъде представена книгата му „България в Балканския съюз срещу Османската империя 1911–1913”, свързана със 100-годишнината от Балканската война.

В рамките на утвърдилата се през изминалите шест години Общинска детска асамблея „Тунджа – творчество и красота” ще преминат празникът на детските градини „Водим бъдещето за ръка”, конкурсът за млади художници и литератори „Красива си, земя тунджанска” и гостуванията на Държавния куклен театър, чиито представления общината дарява на своите най-малки граждани.

Интересен нов момент в програмата е велопоходът, посветен на Международния ден на авиацията и космонавтиката – 12 април и на Празника на община „Тунджа”. Той е организиран от общината и авиобаза Безмер. В него са поканени за участие млади военни, младежки неправителствени организации, учители и ученици от Математическа гимназия „Атанас Радев”, спортни клубове, граждани.

През изминалата година младите хора на общината с въодушевление приеха идеята за провеждане на бал с маски. Затова на 13 април община „Тунджа” и НПО „Младите за Безмер” отново ще предложат тази инициатива на въображението на своите връстници.

Ще бъдат връчени нови стипендии и еднократно финансово стимулиране на ученици и студенти от община „Тунджа” с високи постижения в образованието, културата и спорта.

В рамките на празничните прояви ще бъдат закрити трите творчески работилници, а жителите на селата Бояджик и Генерал Инзово ще имат възможност да гледат представления на Държавен драматичен театър – Ямбол, като представленията са дарени от общината.

Съществен акцент е бизнес-форумът на тема „Бюджет и икономика по време на криза” и търговското изложение „Произведено в община „Тунджа”.

Признание за труда на тунджанци и нейните партньори ще бъде връчването на наградите на община „Тунджа” по време на тържественото заседание на Общинския съвет на 22 април.

Тържественото публично отбелязване на Деня на общината ще бъде отново на 22 април от 10.30 часа пред административната сграда.

Програмата е отворена за включване в нея на нови идеи, предложения и инициативи.

В заключение кметът Георги Георгиев изказа своята убеденост, че  опитът, който администрацията има от осемте издания на празниците, ще позволи, с активното  участие на местните институции, с подкрепата на населението, успешно да се реализира мащабната Програма за отпразнуване на Деня на община “Тунджа” – 22 април.