Изложба – дърворезба на Васил Даскалов и Димитър Митев
Изложба – дърворезба на Васил Даскалов и Димитър Митев / къща „Миркович“

Изложба -дърворезба на творците Васил Даскалов и Димитър Митев ще бъде открита в Сливен. Това е втората им изява в Сливен като този път са представени майсторски изработени пана с ловни сцени и пана на град Търново, ажури, възрожденски скулптори и мотиви, плеада от дървени рози, икона, резбована врата, маса и др.

При двамата майстори на дърворезбата се усеща влиянието на Тревненската резбарска школа, отличителна за уникалните дърворезбени тавани и долапи които могат да се видят и в самата къща „Миркович“.

Откриването ще се състои днес от 11 часа във  възрожденската къща „Миркович“.

Изложба  дърворезба на Васил Даскалов и Димитър Митев
netinfo

Дни преди откриването почина Васил Даскалов. "С дълбока покруса приехме вестта за кончината нанашият колега, дърворезбаря и художник Васил Даскалов, съобщиха от Художествената галерия. Заедно с Вас скърбим за прекрасния човек и невероятния професионалист.  Ще запазим съкровен спомен за неговата сърцатост и отзивчивост, за компетентността, енергията и пламъка, с които служеше за каузата на изкуството.  Завинаги ще запомним, като изключителен човек и творец ,един от неуморните ни и активни участници културната сфера, както и във всички останали области на живота".

Дълбок поклон пред светлата му памет!"

Димитър Митев е роден на 10.04.1955г. в с. Чинтулово-Сливенско. Завършва Училище по изкуствата-гр. Котел, специалност дърворезба и след това специализира при проф. Асен Василев, Тодор Иванов и Боню Костадинов. Водещ дърворезбар в Сливенска област, член на Задругата на майсторите на народните художествени занаяти-секция „Дърворезба“. Работи последователно в ТПК „Обединение“-с. Гавраилово и в ТПК „Изкуство“. Твори интериори, иконостаси, ловни сцени, възрожденски тавани, аксесоари и др.