Изготвят национален регистър за военноинвалидите и военно пострадалите
Изготвят национален регистър за военноинвалидите и военно пострадалите / netinfo

Министерството на отбраната започва да изготвя национален регистър за военноинвалидите и военно пострадалите. Това съобщи Димитър Паскалев, председател на сливенското дружество „Военноинвалид”.

Регистърът цели да се установи качеството на военноинвалид и военно пострадал. В Сливен дружеството наброява около 120 членове, според Паскалев военноинвалидите и военно пострадалите в региона са над 300. Някои от тях са издирени и поканени за членове на дружеството на по различни причини са отказали да влязат в него.

Регистърът, който ще бъде създаден в МО е важен за военноинвалидите и военно пострадалите, тъй като на тях им се полагат лекарства с намаление, поясни Димитър Паскалев. Те ще получат рецептурна книжка, с която военноинвалидите ще заплащат само 25 % от стойността на лекарството, а военно пострадалите и военноинвалидите до 50% инвалидност – 50 на сто от стойността на медикаментите. Списъкът от лекарства, които ще може да се получават с намаление, са договорени със здравното министерство.