Иоаникий призова миряните да не се поддават на нетрадиционни вери
Иоаникий призова миряните да не се поддават на нетрадиционни вери / netinfo

Сливенският митрополит Иоаникий призова християните да пазят православната вяра, да обичат православната църква и да не се поддават на нетрадиционни за българския народ вероизповедания, съобщиха днес от сливенска митрополия.

Дядо Иоаникий направи това в края на назидателно слово на тема „Господи, посочи ми пътя, по който да вървя", след като отслужи света Литургия в храм „Св. Петка" в град Кермен на Петковден.

В Литургията участваха още председателят на църковното настоятелство свещеник Петър Василев и духовният надзорник на Сливенска епархия иконом Силвестър Янакиев. Молитвено участие в богослужението взеха десетки православни християни от града. Присъства и кметът на града Николай Колев.

Вече десета година Петковден е официален празник на град Кермен.
Село Кермен е основано през втората половина на 18 век, а статут на град е получило през 1974 година. Църквата „Св. Петка" е построена през 1909 година и е осветена от Сливенския митрополит Гервасий през 1909 година. В Сливенска епархия има 32 църкви и параклиси, посветени на преподобна Параскева-Петка Търновска.

Днес Негово високопреосвещенство освещава новият храм в сливенското село Чокоба.