Интересът към общинския фонд инвитро в Сливен расте
Интересът към общинския фонд инвитро в Сливен расте / Dariknews.bg, архив

Осем двойки с репродуктивни проблеми са кандидатствали от началото на годината за финансова подкрепа от Общински фонд за асистирана репродукция и лечение на репродуктивни заболявания на семейства и лица, живеещи на семейни начала в община Сливен.

Едната не е получила одобрение, тъй като е кандидатствала за процедура, извършена през 2015г.

"В правилника е записано, че лицата, кандидатстващи за подпомагане по фонда, имат право да получат подкрепа само за една процедура в рамките на календарната година. Двойката е кандидатствала за две процедури, извършени през 2015г., като едното й заявление за кандидатстване е през 2015г., а другото -през 2016г", заяви Маргарита Терзиева, главен експерт в дирекция "Социални дейности, здравеопазване и спорт" в Община Сливен.

Още една двойка към момента не е получила одобрение, тъй като не е подала пълен пакет от документи. Преписката е отложена за разглеждане до предоставяне на пълния пакет от документи. Останалите шест двойки са получили одобрение и очакват изплащане на сумите.

Общински съвет - Сливен гласува бюджет за тази година в размер на 70 000 лева. "Не може да се определи колко двойки ще бъдат подпомогнати с тази сума, тъй като кандидатстващите представят документи за разходи на различна стойност в зависимост от леченията, изследванията и процедурите, които извършват", каза още Терзиева.

Тя допълни, че двойките имат право да кандидатстват целогодишно, няма срок и възрастово ограничение за кандидатстване. Комисията заседава всеки месец при постъпили заявления. Двойките трябва да отговарят на няколко критерия. Те трябва да бъдат без прекъснати здравноосигурителни права, да не са осъждани, да нямат задължения към Община Сливен и държавата, да са регистрирани по постоянен и настоящ адрес на територията на община Сливен най-малко три години преди кандидатстването си. Tрябва да представят и медицински документи, които да доказват репродуктивния проблем.

Маргарита Терзиева сподели, че интересът към фонда расте. "Нуждата от подпомагане е по-голяма. Затова с решение на Общинския съвет, след предложение на членовете на комисията на Общинския фонд, в края на 2015г. е изменен Правилникът за организация и реда на работа на Общинския фонд. Увеличи се и сумата за подпомагане на двойките, от 2 хиляди на 3 хиляди лева", каза още тя.