Икономически растеж е заложен в Стратегията за развитие на област Сливен за 2014-2020
Икономически растеж е заложен в Стратегията за развитие на област Сливен за 2014-2020 / Дарик Сливен, архив

Стратегията за развитие на област Сливен за периода 2014-2020 година е готова и е разработена за средносрочен период, съвпадащ с програмния период на оперативните програми, съфинансирани от фондовете на ЕС. Прогнозно реализацията ще струва 370 млн. лева. За икономически растеж са предвидени 111 млн. лева, за развитие на конкурентоспособността и намаляване на социалната изолация 62 млн. лева и 74 хиляди лева за изграждане на качествена селищна среда. Най–много средства са предвидени за развитие на инфраструктурата – 122 млн.

Сред новите моменти са преодоляване на вътрешнообщинските различия в сферата на социално-икономическото развитие и междуобластни различия с останалите области. Основната цел на стратегията е насочена към устойчив растеж за по-висок жизнен стандарт, икономически растеж в индустриалното производство, качествен и устойчив туризъм и модерно селско и горско стопанство.

Сред останалите цели са повишаване конкурентоспособността на човешките ресурси и изграждане на качествена селищна среда, гарантираща устойчиво социално-икономическо развитие и жизнен стандарт, съизмерим с европейските критерии.