Губернатор се цели в реконструкция на старопланинските проходи
Губернатор се цели в реконструкция на старопланинските проходи / Дарик Сливен

В новия планов период 2013 - 2017 г. областна администрация Сливен е предприела инициатива и разработва план, след като приключи строежа на магистрала „Тракия", да се разработят старопланинските проходи. Това каза областният управител Марин Кавръков по време на връчването на грамоти на представители на фирми, класирани в инициативата „Топ 100 на фирмите в област Сливен - лицето на бизнеса".

 „След изграждането на магистралите в Южна България, ще съществуват в направление изток-запад три големи транспортни артерии, обаче в същото време в Стара планина има 18 прохода, още от римско време, от които реално работят само 3", отбеляза Кавръков.

12 от проходите са на територията на Сливенска и Бургаска област, а целият трафик от Турция и Азия минавал през един - прохода Хаинбоаз, който неотдавна бе затворен и така трафикът натовари заснежения Котленски проход.

Кавръков заяви, че очаква подкрепа за този проект от строителния бизнес, за да се започне изграждането на инфраструктурата на Върбишкия, Твърдишкия и Асеновския проход.

На първо място в класацията топ 100 сред 540 фирми в Сливенска област е класирана фирмата „Стройконсулт" ЕООД с управител Жельо Добрев. Иначе в областта са регистрирани над 7 хиляди фирми. При класацията са взети предвид показателите печалба, заети лица, инвестиции и приходи. Класирането е направено със съдействието на Териториално статистическо бюро - Сливен, офис Сливен на ТД на НАП - Бургас, общините в областта и нестопанските организации в подкрепа на бизнеса.