Грешка зарежда карта с хиляди левове, роми правят схема за източване
Грешка зарежда карта с хиляди левове, роми правят схема за източване / netinfo

Шестима, участвали в схема за източване на пари чрез дебитна карта от банкомати в страната и чужбина са разкрити от служители на Икономическа полиция в Сливен.

На 1 март в ОДМВР - Сливен е получен сигнал за проблем в един от големите магазини за техника в Сливен при плащане с дебитна карта на ПОС-терминал. Служители на икономическа полиция установили, че мъж и жена от сливенското село Камен са извършили покупки на техника през ноември и декември 2011 година, като са платили с пари, изтеглени от чужда дебитна карта. При направената проверка станало ясно, че титуляр на картата, в която имало значителна сума пари, е 21-годишна жена от новозагорското село Загорци. Картата й била издадена, за да получи помощ за новороденото си дете и съответните социални помощи за него. Установено е още, че картата не е била ползвана от младата жена, а от нейния 21-годишен съпруг и майка му – 42-годишна жена от същото село. В схемата за източване на парите е участвала и още една жена на 36 години от сливенското село Глуфишево, организирала схема за покупка и препродажба на домашна техника.

За периода 1 октомври 2011 г. - 1 март 2012 г. шестимата съучастници са изтеглили неправомерно около 95 600 лева от дебитната карта, от различни банкомати в страната и в Гърция. С парите купували техника, храна, гориво и др.

След като е уведомен централния клон на банката, дебитната карта е блокирана и на 5 март, при опит за  поредно ползване на дебитната карта, тя е била прибрана от банковото устройство. Титулярката отишла да подаде заявление до банковия клон в Сливен за издаване на нова дубликат карта и така са разкрити участниците в източването.

Изяснява се как в картата е постъпила такава голяма сума – дали се касае за софтуерна или човешка грешка. Работата по случая продължава.