Евродепутатът от ПЕС Евгени Кирилов: Проевропейските партии ще имат мнозинство в ЕП
Евродепутатът от ПЕС Евгени Кирилов: Проевропейските партии ще имат мнозинство в ЕП / netinfo

Европейските избори и тази година са показали  тенденция за намаляваща избирателна активност. В това отношение, обаче, нашата страна има по-добри резултати от предишните евроизбори и по-голямо участие на българските граждани. Тази констатация евродепутатът от „Коалиция за България" Евгени Кирилов прави в първото си интервю след преизбирането му за представител на България в ЕП. „Не можем да говорим за големи изненади на тези избори, защото прогнозите в много голяма степен се сбъднаха. Разбира се, имаше очакване за по-добро представяне на отделни политически сили в различните страни и сега всички ще анализират причините за получените изборни резултати. Забеляза се отново, че гласоподавателите са склонни да подкрепят опозиционни и малки партии и такива примери имаме в Унгария, Чехословакия, Великобритания" - казва още Кирилов. . 
Според него, като цяло обликът на новия Европейски парламент ще бъде по-различен от сегашния. Европейската народна партия отново ще бъде най-многобройната политическа сила, следвана от Партията на европейските социалисти. Част от отнетите от социалистите гласове, обаче са преминали към крайно десните партии, които успяха да използват кризата за сплашване на гражданите. Налице беше и не достатъчното популяризиране на посланията на ПЕС в някои страни, което доведе до голяма загуба на гласове. В същото време левите партии например в Гърция, Румъния и Чехия успяха да увеличат броя на своите евродепутати.
Добрата новина за Европейския съюз е, че проевропейските партии ще имат мнозинство в Европарламента. Същевременно, обаче, може да се очаква един по-различен и по-динамичен дебат през следващия мандат като се отчита  присъствието на евроскептиците, които се очаква да имат повече места и да бъдат по-дейни. „В този смисъл с интерес следим дали спечелилите значителен брой места британски консерватори ще сформират отделна политическа група в ЕП, каквато заявка даваха преди изборите. Като цяло тяхната позиция е срещу приемането на договора от Лисабон и тяхното присъствие ще бъде едно ново предизвикателство за работата на ЕП. Занапред ще е необходима дори още по-силна аргументация, но и по-активна работа от всички привърженици на евроинтеграцията, за да може процесът да продължи напред. След евроизборите можем да кажем, че европейският проект има подкрепата на мнозинството от европейските граждани и това е важният резултат. Ситуацията с по-нататъшното разширяване на съюза, обаче, ще е трудна. Ето защо, трябва да сме доволни, че благодарение на усилията си, България успя да се присъедини преди Европа да бъде обхваната от т.нар умора от разширяването" - отбелязва българският евродепутат. Според него, успешното отстояване на голяма част от националните интереси, споменати по-горе, не би било възможно без безусловната подкрепа на Групата на ПЕС, която имахме през изминалия мандат. За разлика от Групата на народната партия, Групата на ПЕС винаги е била в подкрепа на България и надеждите са това да продължи и в бъдеще, въпреки нейния намален състав в бъдещия парламент. 
„Като представител на една от най-новите страни членки на ЕС, смятам че нашите позиции в рамките на Групата на ПЕС се уважават, особено когато ги защитаваме аргументирано. По въпросите, свързани с политиката на сближаване и позицията на Групата по важни за България въпроси сме срещали широка подкрепа досега. Ще разчитаме и в бъдеще на нашите приятели от ПЕС, с които споделяме общи ценности като солидарност, социална сигурност и равни възможности за всички.
Лично аз бих поставил изключително висока оценка на Групата на ПЕС. Смятам, че без нейната адекватна политика и предложения в условията на икономическа криза, не бихме имали резултатите и постиженията, с които ЕП се гордее сега" - казва в интервюто си Евгени Кирилов.