Дистанционно отчитане на водомерите въвжеда ВиК Сливен
Дистанционно отчитане на водомерите въвжеда ВиК Сливен / ВиК Сливен

С намалени загуби и запазване на досегашната цена за кубик вода, ще завърши 2014 година ВиК Сливен ООД. Близо 700 хиляди лева е годишна загуба, спрямо 2013 година когато загубата за дружеството е била 1 910 000 лева. Това обяви  управителят на дружеството инж. Пламен Трифонов.

“Ако не бяхме извършили редица мероприятия за наша сметка днес можеше да сме на печалба, но в програмата ни за следващата година това изискване вече е залегнало. Важно е, че постигнахме и 10% по-малко загуби на вода“, коментира Маринов. Той уточни, че стопяването на загубите е настъпило, следствие на по-добра инвестиционна политика и увеличаване събираемостта от длъжници. До момента вземанията от длъжници възлизат на над 6 милиона лева.

„Въпреки това всеки месец на съд даваме около 300 длъжници на дружеството,“ заяви инж. Трифонов и допълни, че най-големите длъжници са част от големите предприятия в града. Другите големи длъжници на ВиК са абонатите от кв. „Надежда“. Те дължат милион и сто хиляди лева от 2007 година насам. „Пробвахме най-различни варианти. Назначихме дори техни инкасатори, но за шест месеца събираемостта на сумите от 4 хиляди лева започна да пада и накрая се принудихме да ги уволним, “ каза Трифонов. Към момента там вода плащат само 80-90 абоната. От 500 закупени водомера 300 са поставени, 125 са работили, но сега никой няма инфорамация колко от тях работят.

„Голяма част от водомерите са върнати на вторични суровини, а наши служители нямат свободен достъп до този район,“ категоричен бе управителят на водното дружество. С цел предотвратяване на кражбите в рамките на града ВиК започва изместването на водомерите в специални за целта шахти, а самите водомери, ще могат да се отчитат дистанционно. Предвидена е пълна отчетност за клиента - чрез интернет те ще могат да следят за консумацията си и натрупаната сметка. Това вече се прави в кв. „Комлука“ и кв.“Клуцохор“. Предвижда се в рамките на три години да бъдат подменени изцяло старите водомери с нови, а в жилищните блокове да бъдат сменени общите водомери. Цената на едно такова съоръжение е 300 лева и за сметка на ВиК. „Така ще спрем кражбите, които в момента са около 20%“, коментира Трифонов.

Като пример за добре свършена работа през годината той посочи измиването на водоемите с цел повишаване качеството на питейната вода. „Измервания на нашата лаборатория показват, че качеството на питейната вода в града превъзхожда дори и някои от предлаганите на пазара марки минерална вода,“ обяви Ваня Иванова – ръководител направление административни дейности и пречистване. Тя коментира, че ежедневно се следи за качеството на подаваната вода и дори и в сложните метереологични условия през последната седмица не е наблюдавано отклонение от нормите.

„Успяхме напълно да автоматизираме голяма част от помпените станции в това число централна помпена станция „Червенаково“, която подава вода за Нова Загора, 30 села от района и мините „Марица Изток“. Сега вече тя се управляват автоматизирано от сградата на ВиК,“ коментра още инж. Трифонов.

Той допълни, че дружеството им цялостна проектна готовност, поетапно в следващия период със средства по енергийна ефективност бъдат подменяни помпите по всички помпени станции на територията на областта, което ще гарантира на населението запазване цената на водата.