Девети Национален събор на МБЧК започна в Сливен
Девети Национален събор на МБЧК започна в Сливен / Даниела Субашева Darik news Sliven

Девети Национален събор на Българския младежки Червен кръст започна в Сливен. Това е третата сесия на събора, тя ще заседава до 25 март. В сесията участват 70 делегати, избрани на областните общи събрания на клубовете на младежкия червен кръст от всички 28 области на страната.

Със съвещателен глас са поканени и специалистите по младежка дейност от областните секретариати на БЧК, като с това участниците в събора стават 120 души. Преди началото на сесията всички делегати и гости на Националния събор се поклониха пред паметта на основателя и първи председател на първото червенокръстко дружество в България – митрополит Серафим на гроба му в двора на катедрален храм „Св. Димитър”.

Съборът има отчетен характер, очаква се да бъдат извършени промени в статута на организацията, каза Елица Цанкова, директор на дирекция в Националния съвет на БЧК. Ще бъде разширена възрастовата граница за членство, като ще се даде възможност за участие на децата до 10-годишна възраст. Те ще бъдат организирани в клубове „Приятели на БМЧК”.