Декларация за здравни осигуровки подават и безработните
Декларация за здравни осигуровки подават и безработните / netinfo

Лицата, които са трайно безработни и не получават обезщетение за безработица от Бюрото по труда трябва да подадат еднократно декларация, образец № 7. Това обясни пред Дарик говорителят на териториалното поделение НАП- Сливен Стефка Каменова. Прекъсват се здравноосигурителните права на самоосигуряващи се лица, ако те не са внесли повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца.

Периодът се брои до началото на месеца,  предхождащ месеца, в който лицето потърси здравна помощ. Правата на лицето се възстановяват от датата на заплащане на дължимите вноски. Ако лицето е платило за оказана медицинска помощ, сумите не се възстановяват.

Тази промяна влиза в сила от 1 февруари 2010 година. За заварените случаи, срокът за подаване на декларацията е  до 1 март тази година. В декларацията се посочва датата, от която възниква основанието, лицата да се осигуряват като безработни, поясни Каменова.

От тази  година минималният доход, върху който се осигуряват самоосигуряващите се лица е вече 420 лева. Процентът за здравното осигуряване е 8%. Лица, които са трайно безработни и не получават обезщетение от Бюрата по труда, не се осигуряват от държавата дължат по 16.80 лева за здравни осигуровки.

Вноските се внасят до 10-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят.

Глобата за неподадена в срок Декларация № 7 е от 500 до  1000 лева, повторното нарушение се наказва с глоба от 1000 до 3000 лв.,  уточни Стефка Каменова.