Д-р Юлия Бянкова „Трябваше да подходим по-радикално”
Д-р Юлия Бянкова „Трябваше да подходим по-радикално” / Дарик Сливен

Заседание на Националния съвет на Българския лекарски съюз ще се проведе днес. Председателят на Регионалната колегия на съюза в Сливен, д-р Юлия Бянкова заяви, че най-вероятно на заседанието ще бъдат уточнени детайлите около протеста на 15 октомври. Решение за него бе взето на извънреден събор на лекарския съюз.

Управителният съвет на Регионалната колегия в Сливен е взел решение да не се говори за ефективни протести, а за стачка. Според д-р Бянкова лекарите искат радикални действия, защото проблемите в здравеопазването са натрупани с времето и стават все по-тежки за решаване. „Дори мога да кажа, че в такова положения сякаш не сме изпадали през годините, въпреки трудностите, които сме имали", каза д-р Бянкова. Според нея действията се проточват твърде дълго във времето и остра реакция е била необходима по-рано.

„Сега губим енергия и водим безполезни разговори, които не водят до нищо и няма конкретен резултат. Доста по-остро и по-радикално трябваше да се подходи - да се обяви предупредителна стачка и при липса на споразумение, да се мисли за общонационална ефективна стачка в системата на здравеопазването. Не става въпрос за заплатите на лекарите, а за средства, с които трябва да можем да осъществяваме здравеопазването в България", каза Бянкова.

Тя информира, че са водени разговори със синдикатите. Българският лекарски съюз е поел ангажимент да призове своите членове да се включат в протестите.

На 7 октомври се предвижда национален протестен митинг. Седмица преди него всеки ден ще има протест пред лечебните заведения от 15 минути до половин час. Идеята пациентите да си доплащат за медицински услуги, д-р Бянкова коментира така: „Това е вероятно поредния опит да се излезе от ситуацията, но не знам дали ще бъде приета. Съмнявам се, защото това е в рубриката „непопулярни мерки. Това е тънък лед, по който се стъпва".