Д-р Юлия Бянкова: Изтъкват се несъществуващи предимства на клиничните пътеки
Д-р Юлия Бянкова: Изтъкват се несъществуващи предимства на клиничните пътеки / Дарик Сливен, архив

Прехвърлянето на спешната помощ към структурите на многопрофилните болници може да доведе до неимоверно увеличаване на задълженията на лечебните заведения. Това мнение изрази председателят на Регионалната колегия на Български лекарски съюз в Сливен д-р Юлия Бянкова. Основните притеснения на лекарите са за начина на финансиране, ако промяната бъде извършена. Според д-р Бянкова, ако прехвърлянето се извърши механично, болниците трябва да поемат издръжката на автопарка с линейките и разходите за гориво, а лекарите са скептични за това, че бюджетът на спешната помощ ще бъде цялостно прехвърлен към болниците.

„Колегите не го приемат като удачно решение. Аргументите, които изтъква министерството, са предимно финансови и до известна степен организационни. Ние трудно вече се доверяваме на обещания. Доколкото разбрах, става дума за прехвърляне на бюджета на спешните центрове към бюджета на болниците и това е най-нормалното решение. Това, заради което вероятно колегите недоволстват е, че заплатите на работещите в спешните центрове са чувствително по-високи от тези на лекарите, които работят в многопрофилните болници. Така колегите нямат никаква сигурност и не знаят дали ще запазят заплащането си. Никой не може да им го гарантира", каза тя. Бянкова припомни за извършената преди време реформа, според която спешните отделения и спешните центрове бяха отделени. Тя смята, че от това полза имат пациентите, но за спешните отделения, които са към структурите на болниците, няма достатъчно финансиране: „Дали това ще важи и за мобилната помощ, ако бъде прехвърлена, все още не мога да кажа. Но това преместване обезсмисля един дългогодишен труд от въвеждане на една нова форма на обслужване в спешната помощ, каквато беше създаването на спешните центрове".

Д-р Юлия Бянкова коментира и предложението на ръководството на Българския лекарски съюз клиничните пътеки да останат. Тя предположи, че реакцията на съюза е продиктувана от това, че няма как с този финансов ресурс да бъдат посрещнати някакви нови форми на организация на работа. „За себе си отдавна съм си изградила позиция - противник съм на клиничните пътеки като начин за финансиране на болничната помощ, като критерий за заплащане на дейността, която се извършва в болниците", каза още председателят на лекарската колегия в Сливен. Д-р Бянкова изрази несъгласие с публикация на лекарския съюз, в която се казва, че в клиничните пътеки е включен труда на лекарите и определи това твърдение като невярно. Тя смята, че е изключително некоректно по този начин да се изтъкват несъществуващи предимства на клиничната пътека пред други форми на работа, като се заиграва с цената на лекарския труд. Бянкова е категорична, че проблемите в здравеопазването трябва да се решават с дискусии и разумни компромиси. Рядко обаче се получава съгласие, тъй като всяка от страните държи на своята гледна точка, има отпор и много рядко се излиза с конструктивни позиции, които биха довели до някакъв резултат.