/ Кукерландия 2016
За 19 поредна година ще се проведе Международният Маскараден Фестивал „Кукерландия 2018”, който се организира от общините „Тунджа” и Ямбол.
       
В тазгодишното издание на „Кукерландия” ще вземат участие 10 кукерски групи от селата Веселиново, Калчево, Кабиле, Маломир, Могила, Победа, Търнава, Хаджидимитрово, Чарган, Челник.

Гигантските маски на ямболския фестивал „Кукерландия“ отново на турне в страната

Участниците в групите от община „Тунджа” са над 340. Кукерските групи ще представят различни ритуали, символизиращи пробуждането на природата, новото начало, надеждата за по-добро.

Ямбол
община Ямбол


В дните от 22 до 25 февруари, в традиционното кукерско хоро, хлопки ще разлюлеят и кукери от над 69 групи от различни краища на  страната.
        

В рамките на Международния Маскараден Фестивал, организиран от двете общини, е предвидена и сцена за най-малките. Те ще се изявят в детския фолклорен празник на 23 февруари, петък от 10,30 часа.

В същия ден, но от 14.00 часа, в конферентната зала  на община „Тунджа“ ще се проведе кръгла маса на тема: „Популяризиране на фестивалите за развитие на туризма“ по Проект № CB005.1.22.194 „Разширяване на фестивали с иновативни подходи“,  финансиран по Програма ИНТЕРРЕГ за трансгранично сътрудничество България-Турция 2014-2020.

„Кукерландия“ идва по-пищна от всякога

На 24 февруари, от 15,30 часа, като част от фестивалната програма е провеждането на „Кукеровден“ в с. Кабиле, където всички кукерски групи със своята игра ще прогонят злото и ще отворят вратите на стопаните за  новото начало.

Новият момент през тази година е „Кукериада“, която ще се проведе на 25 февруари, от 11.00 часа в село Чарган. През 2000 г. там се провежда Национален кукерски празник, който дава началото на настоящата „Кукерландия“. По време на празника ще се отбележат и 80 години от създаването на Кукерска група „Кукери“, с. Чарган.
        
Както всяка година в кукерските празници ще се представят и чуждестранни групи. Заявка за участие е постъпила от представители от Къркларели, Република Турция.