Ямбол
Ямбол / община Ямбол
Нови провокации и зрелищни събития посрещат гостите на ХІХ-то поредно издание на ямболския маскараден фестивал
В дните от 22 до 25 февруари Ямбол отново ще бъде епицентър на оглушителното кукерско сборище, наречено „Кукерландия – 2018“. Емблематичните за Ямболския край кукерски игри намират своята кулминация в ежегодния фестивал, провеждан всяка последна седмица на февруари и събиращ десетки хиляди участници и публика.

Традиционен, но и всеки път различен – „Кукерландия“ винаги изненадва с нови и още по-зрелищни атракции. В 2018 г. територията на фестивала се разраства още повече, като освен целия парк на Ямбол (близо 300 дка), превърнат в „Кукерград“, вече завладява и площадното пространство около Безистена.

Конкурс „Моята Кукерландия”

Районът край култовата петвековна сграда ще бъде изпълнен с работилници, ателиета, тематични изложби, допълнителна - трета за фестивала сцена, дегустационни за домашно приготвени ястия и напитки и много други изненади.

Целта на организаторите от община Ямбол и община „Тунджа“ е гостите на фестивала да се потопят в богатото многообразие на традициите в града и селата на региона, като не бъдат просто зрители, но и преки участници в пресъздаването на обичаите.

Официалният старт на „Кукерландия – Ямбол 2018“ ще бъде даден в петък вечерта на 23 февруари с грандиозно карнавално шествие по улиците на града. Специално за откриването на фестивала ще бъде представен най-новият спектакъл на ансамбъл „Чинари“ – „Мистичен ритъм“, съчетаващ фолклорните традиции с мистиката на кукерските игри.

Кулминацията на „Кукерландия“ ще бъдат отново двата дни на състезателното дефиле (24 и 25 февруари) с представянето на маскарадни групи от цялата страна и гости от чужбина. Срокът за подаване на заявки за участие изтича в края на тази седмица – 19 февруари.

Ямбол
община Ямбол


В ход е и приемът на фотографии за едноименния фотографски конкурс, който е основно съпътстващо събитие на „Кукерландия“ вече за 14-ти пореден път. Десетки професионални и любители фотографи се включват всяка година в конкурса, за да представят своя поглед върху маскарадните игри.

Общо 40 от най-добрите произведения ще бъдат включени в специалната фотографска изложба. Срокът за регистрация и качване на снимки за участие в конкурса е 9 февруари, на сайта: www.kukerlandia.com .

ХІХ издание на Международен маскараден фестивал „Кукерландия – Ямбол 2018“ се реализира с подкрепата на Министерство на туризма и Министерство на културата. Пълната програма на фестивала е публикувана на www.yambol.bg и www.tourism-yambol.com