Билкар пласира в Сливенско цигари без бандерол от София
Билкар пласира в Сливенско цигари без бандерол от София / Дарик Сливен

Контрабандните цигари, конфискувани в Твърдица, са пристигали от София, съобщи началникът на сектор „Икономическа полиция" при Областната дирекция на полицията в Сливен Иван Русев. Каналът бил организиран така, че задържаният 53-годишен мъж да пласира стоката в област Сливен.

Той е задържан за 24 часа, но се обсъжда последващата му мярка. Срещу него е образувано досъдебно производство по чл. 234, ал. 1 от Наказателния кодекс за търговия с акцизни стоки без бандерол.

Днес ще му бъде съставен акт и за митническо нарушение, тъй като търговията с акцизни стоки се санкционира по Закона за митниците. Обмисля се и възможността за съставяне на акт и по Закона за тютюна, която предвижда конфискация и на транспортните средства, в които се съхраняват такива стоки. Контрабандата на цигари бе разкрита от сливенски полицаи, служители на Главна дирекция "Криминална полиция" и Агенция „Митници".

На 14 януари, след получена оперативна информация, е проведена специализирана полицейска операция в Твърдица. В два лекотоварни автомобила "Мерцедес" със сливенска и пловдивска регистрация, собственост на 53-годишен мъж от Твърдица са открити цигари без бандерол. Претърсен е дома на извършителя и производствената база на бившето дървопреработващо предприятия в града, където автомобилите били паркирани.

Иззети са 36 420 кутии от различни марки български и вносни цигари без бандерол. Бус-овете са около 10 - тонни, оборудвани специално за транспортиране на такава стока. Нанесените щети са в размер на около 100 000 лв.

Мъжът е пенсионер, занимавал се с със събиране на билки. „Направени са снимки и видеозапис, които по безспорен начин документират престъпната му дейност, каза Русев. Според него ниският праг на наказателна отговорност, касаеща данъчните престъпления, води до увеличаването им. Преди месец неговият екип е изпратил предложение в София за увеличаване на наказателната отговорност и имуществената санкция за такива престъпления.

От началото на годината в Сливен има установени вече три големи случая на търговия с акцизни стоки без бандерол. В единия от тях извършителят договорил споразумение и глоба. Полицаите се надяват, че за случая в Твърдица ще има по-сериозни наказания.