Бедствено положение е обявено за част от територията на с. Раково
Бедствено положение е обявено за част от територията на с. Раково / Снежана Кънева

Бедствено положение е обявено за част от територията на сливенското село Раково. Днес комисия, ръководена от заместник-кмета на община Сливен инж. Иван Манчев и включваща представители на „Геозащита Варна”, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” Сливен и общинска администрация констатира, че в източния край на селото по десния бряг на река Луда Камчия е активирано свлачище на площ около 1 000 кв. м. Долният край на свлачището излиза в коритото на реката, като в левия борд е оформен праг. Над прага се е образувало завиряване и част от водата тече зад изградената корекция по границата на пътя. Коритото на реката в този участък е силно стеснен, а скоростта под него рязко нараства и подкопава подпорната стена на левия бряг.

Сигналът за активираното свлачище е подаден от кметския наместник на с. Раково Ирина Платиева. На 25 януари е извършен е незабавен оглед от отдел „Сигурност, управление при кризи и ОМП”, който установи, че на площ около 1 000 кв. метра действително е активиран свлачищен процес с образувани отвори с широчина до 2 метра и дълбочина повече от 1 метър. В коритото на реката е свлечено голямо количество скална и земна маса, образувало се е забентване и габарита на коритото е силно намален.

В непосредствена близост до десния борд на свлачището преминава основният и единствен захранващ водопровод. Видимо се наблюдават прясно образувани пукнатини зад стената от изградента корекция на реката и асфалтовото покритие на единствения път Раково-Нейково. Свлечените земни маси повдигнат чувствително нивото на коритото, което създава риск от изменение на речния отток посока пътя, а това обстоятелство застрашава сигурността му и неговата цялост, както и че свлачището е активно и изсипването на земните маси в коритото на реката продължава.

Във връзка с възникналите обстоятелства е въведен в изпълнение Общинския план за защита при бедствия в частта му: „Защита при снегонавявания, обледявания и свлачища” и обявено „Бедствено положение” на част от територията на с. Раково в зоната на свлачището.

Предприето е незабавно сигнализиране и обезопасяване на пътя в зоната на свлачището. Възстановяване и поддържане проводимостта на речното корито при непрекъснато наблюдение на свлачищния процес, както и своевременно възлагане на проекто-проучвателни работи и изграждане на геодезическа мрежа (временни марки за следене динамиката на процеса) са седващите задължителни мерки.

 

Въведени са временни ограничение със забрана на влизане, пребиваване и движение на МПС, хора и животни в зоната на бедствието, както и всички ограничения, произтичащи от Закона за пътищата при тези обстоятелства за пътя Раково-Нейково. Копие от настоящата заповед е изпратена до областния управител на област Сливен и до министъра на вътрешните работи за сведение.