/ БГНЕС, архив
76 машини са осигурени за зимната поддръжка на републиканската пътна мрежа на територията на Сливенска област. Тя обхваща общо 549 км, като 85 от тях са от І клас, 211 и 240 км са съответно пътищата от ІІ и ІІІ клас, остатъкът километри са пътните връзки.

Зимното поддържане ще се извършва до 31 март. Сред наличната техника са 23 снегорина, от които 4 са роторни, 4 влекача, 5 машини за разпръскване на пясък със снегоринни уредби и др. или общо 76 машини и специализирана техника. В района между Котленския проход и местността Мокренска урва ще бъде стациониран влекач.

Целта е да се осигури бърза реакция при възникване на пътно-транспортни произшествия и изтеглянето на аварирали моторно-превозни средства – това е посочено в приетия план за зимно поддържане на Областното пътно управление-Сливен. Заложените количества материали, които ще са необходими, са 3 100 тона инертни материали, 1 700 тона сол, 35 тона сухи химични вещества и 20 тона студена смес.  

Оранжев и жълт код заради валежи от дъжд и сняг

Средствата, необходими за дейностите по зимното поддържане, възлизат на 1,8 млн.лева с ДДС..
 
Поддръжката на 45-километровия участък от автомагистрала „Тракия”, който преминава през Сливенска област, е възложена от Агенция „Пътна инфраструктура” на  софийско дружество. 

При нужда ще бъдат използвани 1 роторен снегорин, 8 комбинирани машини за разпръскване на сол и снегопочистване, 1 влекач, 1 кран и др. или общо 19 машини и специализирана техника.  Прогнозните количества материали са 1 400 тона сол и 20 тона химични вещества.
 
При нужда гражданите трябва да звънят на тел.112. На разположение е и денонощен телефон в Областното пътно управление: 0882 29 22 01.