/ IStock
Девет души медицински персонал са сред новозаразените, общо 86 души, с коронавирус в област Сливен през последното денонощие. Това съобщава на сайта си РЗИ-Сливен.

Сред тях са четирима лекари, три медицински сестри, една акушерка и един медицински фелдшер.

Общо диагностицирани на домашно лечение са 752 души, от тях в община Сливен са 473, Нова Загора -107, Твърдица - 136, община Котел -36. Хоспитализирани са 152 пациенти, като на интензивно лечение са 13 души. Починали са трима души през последното денонощие, като общо от началото на епидемията в областта са починали 87 души.

От ОДМВР-Сливен са извършили 514 проверки за спазване на карантината, установено е едно нарушение в РУ-Сливен. В областта са извършени 50 проверки за спазване на противоепидемичните мерки, като за констатирани нарушения са съставени 4 акта и 24 предупредителни протокола.

Областният кризисен щаб на извънредно заседание днес е възложил на РЗИ да разпореди на ръководствата на ДКЦ-тата в Сливен да бъде обособен по един кабинет на тяхна територия, където да се извършват прегледи само на лица с грипоподобни симптоми. Целта е да бъде отделен потока на инфектираните от останалите пациенти, които не са болни с грип или с COVID-19.

Направени са били предложения за разкриване на допълнителни легла в МБАЛ "Хаджи Димитър", както и в по-малките болници. За целта лечебната дейност в отделения на тези болници, които са с незапълнен капацитет, ще бъде пренасочена временно към областната МБАЛ "Д-р Иван Селимински". Областният кризисен щаб е на мнение, че към момента е неосъществимо разкриването на допълнителни COVID-легла в областната МБАЛ "Д-р Иван Селимински". В МБАЛ - Сливен към ВМА, която е на първа линия от началото на епидемията, може да бъде трансформирано едно от отделенията.
БТА