780 акта за нарушения на трудовото законодателство
780 акта за нарушения на трудовото законодателство / netinfo

780 акта за установени нарушения на трудовото законодателство и нормите, регламентиращи здравословните и безопасни условия на труд са били съставени от служители на Инспекция по труда – Сливен през 2012 г.

Анализът на данните показва, че в преобладаващата част от проверените предприятия се спазват законовите изисквания за наемане и използване на работна сила. Основна част от работещите работят по трудови договори, при спазване на установеното работно време, при редовно и пълно заплащане на положения труд.

Особено внимание при извършените проверки през отчетния период е отделено на законността при осъществяване на трудовите правоотношения. Акцентира се върху наличието на трудови договори в писмен вид, разпределение на работното време, почивките и отпуските, трудови възнаграждения.

През лятото са извършени проверки за наличие на трудови договори, спазване на нормите, регламентиращи работното време, полагането на извънреден и нощен труд и заплащането на труда в обекти, разположени на територията на Бургас и Бургаска област

Като положителна тенденция може да се посочи факта, че в резултат на упражнения контрол и повишената взискателност към нарушителите на разпоредбите на Кодекса на труда в проверените предприятия през отчетния период,  наетият персонал е с писмени трудови договори, регистрирани са в ТД на НАП.