60 л. на кв.м дъжд в Сливенско, очакват се още валежи
60 л. на кв.м дъжд в Сливенско, очакват се още валежи / Дарик Сливен, Архив

60 литра на квадратен метър е количеството дъжд излял се вчера в Сливен. Пороят затрудни движението в част от районите на града.  Трудни за преминаване на МПС отново са били участъците  в кв. "Даме Груев", в района на ЖП гара и Колодрума, а за пешеходците – участъка около „Розова градина”.

По думите на заместник-кмета Иван Манчев, в града с приоритет се почистват отводнителните съоръжения в невралгичните зони на града, за да се отича водата по-бързо и да не се създават предпоставки за задръствания. За да бъде решен напълно проблемът, е необходима пълна реконструкция на уличните платна в тези участъци, а също и на подземните им комуникации.

Община Сливен ще изготви проекти за тези райони, като те ще включват  и дейности свързани с реконструкцията на отводнителните съоръжения.
От следващата седмица трябва да започне работа постоянна група за изпълнение на комунални дейности, включително и системно поддържане на отводнителните съоръжения, съобщи още Иван Манчев.

Той допълни, че така ще има постоянно присъствие на определени лица  за осигуряване проходимостта на проблемните участъци при валежи, както и на други места, където има опасност от наводняване.

Чрез Единния европейски номер за спешни повиквания 112 са получени сигнали, предимно за проблеми по инфраструктурата и придвижването на автомобили, наводняване на приземни етажи и дворни пространства на територията на града и на цялата община.

По отводняването им са работели екипите на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ Сливен, а водоподаването и  електроподаването в засегнатите райони от общината е възстановено.