5000 лв. гаранция за обвинения за кражба на танк майор
5000 лв. гаранция за обвинения за кражба на танк майор / netinfo
Състав на Военно-апелативния съд в София наложи парична гаранция в размер на 5000 лева на обвинения за кражба на танк „Майбах” Алексей Петров.

Майор Петров и двамата немски граждани Томас Мартин и Матеус Майер бяха задържани след съвместна акция на Регионална служба „Сигурност – ВП и ВКР”- Сливен и Военноокръжна прокуратура – Сливен. Тримата са откраднали един от заровените по границата ни с Турция танк, който е бил изнесен през октомври от страната. Заловени са при опит да откраднат още един танк, уточни говорителят на Военна окръжна прокуратура в Сливен полковник Христо Тинев.Началната цена на танк зад граница е 50 000 долара.

Защитата на подсъдимия определи мярката на Сливенския военен съд „задържане под стража” като незаконосъобразна, тъй като липсвали достатъчно доказателства за съучастничество и предумишлено престъпление.

Съдът счете, че няма опасност Петров да повтори престъплението си и му наложи гаранция в размер на 5000 лева. По случая е образувано досъдебно производство. Ако вината на Петров бъде доказана, той може да получи до 15 години затвор.