449 проверки са извършили инспекторите от офиса на НАП в Сливен
449 проверки са извършили инспекторите от офиса на НАП в Сливен / DarikNews.bg, архив

449 проверки от началото на годината отчитат оперативните инспектори от офиса на НАП - Сливен. Извършени са и 26 инвентаризации на търговски обекти. Съвместно с други контролни органи, между които органите на МВР и Инспекцията по труда, са реализирани 14 проверки. Съставени са 63 актове за установени административни нарушения, като най-честото нарушение е на Наредбата за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти. До момента са издадени 44 наказателни постановления на обща сума 22 570 лв. Най-голяма имуществена санкция – 4000 лв. е наложена на 2 работодатели, които не са платил вноските за осигуряване на наетите лица.

От НАП напомнят, че лице, което не издаде фискална касова бележка се наказва с имуществена санкция - за юридическите лица и едноличните търговци, в размер от 500 до 2000 лв., а за физическите лица, които не са търговци, глоба - в размер от 100 до 500 лв. При повторно нарушение размерът на глобата е от 200 до 1000 лв., а на имуществената санкция - от 1000 до 4000 лв.

Софтуерът за дистанционна връзка на всички касови апарати със сървърите на НАП следи издаването на касови бележки всеки месец. Системата позволява автоматично селектиране на обекти, в които оборотът значително се разминава със средния за бранша в съответния регион. В момента активните касови апарати на територията на област Сливен са 8 312.

 

При селекцията на рисковите фирми данъчните използват данни не само за оборотите, но и за дълги периоди без продажби и концентрацията им в края на деня или месеца.