Сливенска област
Сливенска област / областна администрация Сливен

Двата големи язовира на територията на Сливенска област – Асеновец и Жребчево са в добро техническо състояние и не представляват опасност за населението и околната среда. Това съобщи областният управител на Сливен Чавдар Божурски. Язовирът в Ябланово се нуждае от ремонт, 17 язовира са изправни, а в 58 се налага ремонт или ограничение на водното ниво.

Преливникът в Ябланово, повреден от колите, преминаващи по пътя над него, ще бъде ремонтиран със средства на Община Котел, ще бъде ограничено и преминаването на автомобили с тегло над 5 тона.  93 язовирни стени и съоръжения провери нарочна междуведомствена комисия, сформирана със заповед на областния управител. 27 са потенциално опасните от всички 109 водни обекта в областта, уточни Божурски. 20 от проверените язовири са празни и за съдбата им следва да се произнасят технически съвети. Предписанията за всички язовири са връчени на собствениците им и следва тяхното изпълнение.

От тази година е задължително да има и хидроспециалист, който да носи персонална отговорност за безопасността на язовирите, поясни още областният управител. При държавните и общински такива оператори има, но от проверени 13 частни язовира,в  десет няма назначен специалист. Задължителна проверка на язовирите в Сливенско се прави веднъж в годината.

Божурски допълни, че Областна администрация Сливен е изготвила програма за планово почистване на речните легла извън населените места. Кандидатствала е за финансиране от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС, но такова не е получено. Тази година предстои програмата да се актуализира и внесе отново в комисията.