Питово
Питово / община Нова Загора
24 май, Деня на първоучителите Кирил и Методий, е празник на новозагорското село Питово. Кметът на селото Стоил Андонов посрещна с радост заместник-кмета Ивайло Енев и началника на отдел „Култура, медийна политика и интеграция на малцинствата” Станимира Кънчева.Гостите бяха посрещнати по стар български обичай с питка и сол. Тържеството започна с химна на Република България и химна „Върви народе възродени”, след което малчугани от местната детска градина възпяха със стихове и песни родната страна и българското слово. Златина Великова новозагорската поетеса, родом от Питово, прочете свои стихове.

Кметът Андонов се обърна към насъбралите се пред читалището жители и гости с празнично слово, като подчерта, че всяко честване на този светъл ден дава ново самочувствие на питовци да се гордеят с многовековната ни история и утвърждаването на българската държава като важен фактор, не само благодарение на оръжието, но и на словото. „Нека неугасващият творчески дух и желание за знание ни водят напред към нови успехи! Нека да продължим да предаваме на идните поколения българското слово, вярата и науката и да продължаваме да градим с ум и сърце нашето родно място.”-завърши той речта си.

Питово
община Нова Загора



Поздравителен адрес от името на кмета Николай Грозев поднесе Ивайло Енев: „Обръщам се към Вас с най-искрени чувства на уважение по случай 24 май, Деня на Солунските словотворци Кирил и Методий, Празник на Вашето родно село, за да Ви пожелая преди всичко крепко здраве и благополучие, повече мигове на радост, а успехите да Ви следват, както в личен, така и в професионален план. Бъдете  горди с името на Вашето родно село, помнете градивното му минало и бъдете достойни наследници на Вашите предци и добър пример за младото поколение.”- се казва в него.

Празничната вечер продължи  с много настроение с музикалните изпълнения на оркестър „Радост”, които предизвикаха млади и стари да се хванат на пъстрото хоро.