Нова Загора
Нова Загора / община Нова Загора
С традиционното празнично шествие започна честването на 24 май – Ден на славянската писменост и култура в Нова Загора. И тази година, за да честват най-истинския и български празник, под звуците на „Въври народе възродени“, в проявата се включиха училища и детски градини от общината, Танцова школа „All Steps, Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Загорчета” и мажоретният състав „Дора Дякова“ при СУ „Христо Ботев”. Пред присъстващите официалните лица -народния представител в 44-то Народно събрание Галя Захариева и председателя на Общински съвет Георги Николов, кметът Николай Грозев се обърна към присъстващите ученици, учители, културни деятели и граждани, с призив да бъдем истински пазители на историята си и носители на светлото бъдеще на нашите деца.

След приветствената реч на кмета, започна тържествената церемония по връчване на медал „Диньо П. Сивков” на изявени личности в сферата на културата и просветата. Жулиета Митева от ДГ „Слънчице“ и Нели Енева от НУ „Любен Каравелов” бяха удостоени с престижното отличие, което връчи председателят на ОбС Нова Загора Георги Николов. По традиция, и тази година градоначалникът Николай Грозев награди с Почетен плакет със знака на Община Нова Загора пълните отличници на випуск 2017г.

Нова Загора
община Нова Загора



Всички отличени абитуриенти получиха и шалче с логото на общината, мобилен телефон и парична награда. „Аз, буки, веди, глаголи“, рецитирали детските гласчета през вековете и сами търсели пътя, защото разбирали, че „науката е слънце“. Това доказаха и възпитаниците на НУ „Любен Каравелов” и СУ „Христо Ботев”, които се строиха пред трибуната, държейки в ръка разноцветни балони с нашето „А, Б, В…“ – свещените букви, редени една до друга в пламенните стихове на Ботев и Смирненски, в нежните любовни песни на Дебелянов и Яворов, в патетичните оди на Вазов.

Под звуците на музиката и стихове за азбуката, буквите полетяха в синьото небе. Букви, които се сливат в думи, в думи на упование и надежда, че докато има на земята българи, които се вълнуват просълзени, когато в пролетната утрин чуват детските гласчета да пеят „Върви народе възродени..”, празникът на словото и българския дух ще пребъде вовеки.

Нова Загора
община Нова Загора




Специален поздрав към присъстващите по случай най-светлия духовен празник отправиха танцьорите на ДЮФА „Загорчета” и ТШ „All steps”. На неудържимите ритми не устояха малки и големи и се хванаха на игриво българско хоро.