Мъж получи условна присъда за кражба на общинско имущество
Мъж получи условна присъда за кражба на общинско имущество / Снимка: Дарик, архив
По внесен обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Сливен съдът наложи ефективно наказание от 2 г. „лишаване от свобода“ спрямо Румен Р. на 54г. от Велико Търново. Той е подсъдим за това, че в периода от 04.05.2014г. до 29.08.2014г. в гр. Твърдица с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага е възбудил и подържал заблуждение у Радка М., че извършват съвместно бизнес дейност, като „съдружници за добив и продажба на дървесина“ и с това й причинил имотна вреда общо в размер на 16 140 лв.

Подсъдимият и пострадалата се запознали на 25.04.2014г. по Скайп. Румен Р. казал на пострадалата, че е бивш полицай, но в момента работил като охрана във Велико Търново. Предложил й двамата да развиват обща търговска дейност, която се изразява в закупуване на гори и тяхното изсичане, а след това продажба на дървения материал. Подсъдимият съобщил на пострадалата, че ако реши да участва ще трябва да му предостави  първоначално сумата от 8700лв. Пострадалата обсъдила предложението със своя съпруг и се съгласила, като идеята била да инвестират получените от него пари след пенсионирането му. Румен Р. и пострадалата се срещнали, като тя му предала уговорената сума.

Двамата подписали договор за нея като в последствие станало ясно, че подсъдимият посочил фалшиво егн и адрес. На 19.05.2014г. подсъдимият поискал още 3000лв. от пострадалата, като така тя трябвало да заплати своята част от разходите по добива. Парите били поискани и предадени чрез пощенски запис. По същата схема Румен Р. поискал сумата от 3000лв. за закупуване на камион и 940лв. за извършването на ремонт на МПС-то След като пострадалата загубила доверие в Румен Р. разбрала, че е жертва на измама, а в последствие подала жалба в полицията.
   
  Присъдата на Районен съд – Сливен подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Сливен.