1300 подадени годишни декларации в приходната администрация в Ямбол
1300 подадени годишни декларации в приходната администрация в Ямбол / netinfo

67 граждани от област Ямбол са подали декларации за данък върху доходите, в които са посочили, че трябва да им бъдат възстановени надвнесени суми. До момента в Офиса на НАП в Ямбол са подадени близо 1300 декларации по Закона за данъците върху доходите на физически лица. Формулярите ще се приемат до 2 май, като от офиса на приходната администрация в Ямбол очакват броят на приетите на гише, по интернет и получени по пощата декларации да достигне миналогодишните 10 000.

През миналата година на 479 жители на Ямболска област бяха върнати надвнесени суми. За да бъдат прихванати или възстановени недължимо платени суми за данък върху доходите, трябва физическото лице да е подало годишна данъчна декларация с деклариран надвнесен данък върху доходите. Декларацията трябва да е подадена в структурното звено на НАП по постоянен адрес. Данъкът ще бъде възстановен, когато в нея е посочена надвнесена сума, името на ТБ и банковия код (В1С).

Непременно трябва да се посочи и номер на личната банкова сметка с трите имена и ЕГН на титуляра. Към декларацията трябва да са приложени и служебни бележки за авансово удържан/внесен данък, актуални за отчетната 2010 г. Надвнесената сума се възстановява 30 дни след подаването на годишната данъчна декларация до 2 май с издаването на Акт за прихващане или възстановяване, а когато сумата е до 500 лв. и лицето няма задължения за прихващане - с протокол.

При констатиране на несъответствия в подадената декларация, приходните служители изпращат съобщение за тяхното отстраняване, като в 14-дневен срок физическото лице трябва да подаде нова декларация.