10 проекта за благоустрояване в проектобюджета за догодина
10 проекта за благоустрояване в проектобюджета за догодина / Дарик Сливен, архив

Реализацията на десет проекта за благоустрояване залага проектобюджетът на община Сливен за догодина. Публичното обсъждане на финансовия план ще се състои на 1 декември от 17.00 часа в зала „Май“ на общината, съобщи кметът инж. Кольо Милев.

„Отделили сме средства за проектите за прединвестиционно проучване за „Интегриран градски транспорт на град Сливен”, за кръговото кръстовище в района Розова градина, благоустрояването на река Асеновска, на „Хамам Баир”, както и за реконструкцията и основния ремонт на зала „Сирак Скитник”. В плановете ни са още ремонти в 5 детски градини - „Детство”,  „Зорница”, „Мак”,  „Папазян” и „Калина”, поясни Милев.

Бюджетът цели запазване на данъчната тежест и размера на общинските такси, на цените на услугите и засилване на фискалната дисциплина. Той ще продължи да изплаща и просрочените задължения. С приходите, заложени в плана, ще се набавят средства за работни заплати, осигуровки и издръжка на общинската администрация и ще бъдат осигурени средствата по договорите по оперативни програми.

„С 24 млн. лв. е намалена бюджетната рамка за 2015 спрямо 2014 г. Планираните приходи за 2015 г. са в размер на 80 794 108 лв. и в сравнение с тази година те са намалени с 22,9 %“ - допълни заместник-кметът по финансите Румен Андонов.

С разходите в размер на 80 794 108 лв. се осигуряват финансово предложенията, направени от кметствата и бюджетните заведения, осигуряват се и необходимите средства за изпълнение на поетите задължения по договори.

„Бюджетът е балансиран и разумен. Значително намалихме капиталовите разходи, тъй като решихме обективно да отчетем тенденцията за намаляване на продажбите, както в страната така и в Сливен”, обясни Милев.